Stichting Suuz & Co

Beleidsplan Stichting Suuz & Co
Inleiding
Moet de boom dit jaar in het paars, zwart-wit of toch klassiek goud met rood? Veel mensen schaffen elk jaar een nieuwe partij ballen aan om met kerst zo trendy mogelijk voor de dag te komen. Zonde, vinden wij. Daarom krijgen de kerstspullen bij ons een tweede leven. Zo kan men voor weinig geld, en een stuk duurzamer, weer een nieuw setje kopen. En dan daarna natuurlijk niet weggooien, maar weer terugbrengen.

Hiermee laten we zien dat het belangrijk is om spullen, die we anders wegdoen, eigenlijk nog heel goed kunnen gebruiken. Door hergebruik kunnen we iets moois doorgeven aan andere mensen en de volgende generaties.

Met de Kerst Pop-up Store in Siddeburen willen we het publiek op een laagdrempelige manier laten kennismaken met de charme van tweedehands artikelen (duurzaam en circulair), iets moois doorgeven aan andere mensen en de volgende generaties en hiermee hopen we tegelijkertijd wat extra sfeer te kunnen brengen in de donkere dagen voor kerst (maatschappelijk). Een winkel met nostalgie, waar men zich waant in de magie van de kerst en waar je dat fijne decembergevoel krijgt.

Zonder winstoogmerk
De Kerst Pop-up Store zal een winkel zonder winstoogmerk worden, waarbij alles draait om donaties. Hiermee willen we een inspirerend voorbeeld zijn van sociaal, duurzaam en creatief ondernemerschap.
Om dit initiatief te kunnen realiseren zijn wij afhankelijk van donaties. Mensen die (gebruikte) kerstspullen hebben die te mooi zijn om ongebruikt te laten liggen, kunnen deze doneren. En zullen vervolgens in de Kerst Pop-up Store worden verkocht.

In dit beleidsplan wordt door het bestuur van de Stichting Suuz & Co Kerst Pop-up Store het actuele beleid vastgelegd. Dit beleidsplan is vastgesteld in de bestuursvergadering van juni 2023, in aansluiting op de notariële oprichtingsakte van juli 2023.

Strategie
Stichting Suuz & Co stelt haar maatschappelijke missie voorop en heeft geen winstoogmerk. Stichting Suuz & Co focust zich op het creëren van maatschappelijke waarde voor mens en milieu. Circulaire economie & duurzaamheid, maatschappelijk en het belang van een professionele bedrijfsvoering vormen de rode draad van de ontwikkelingen waar Stichting Suuz & Co mee te maken heeft. Stichting Suuz & Co heeft een positieve impact op mens en milieu en levert daarmee een grote bijdrage aan de samenleving.

De speerpunten van Stichting Suuz & Co zijn:
1. Professionele ondernemende organisatie
2. Bijdragen aan een inclusieve samenleving
3. Bijdragen aan een circulaire economie

Doel
Stichting Suuz & Co heeft ten doel het bieden van ondersteuning aan lokale goede doelen die een bijdrage leveren aan de samenleving in de gemeente Midden-Groningen. Stichting Suuz & Co dient het algemeen belang en heeft geen winstoogmerk.

De missie van Stichting Suuz & Co ligt besloten in het werken aan een inclusieve en duurzame samenleving en het leveren van een bijdrage aan de circulaire economie (mens en milieu). Hiermee willen wij bijdrage leveren aan de circulaire economie: het optimaliseren van hergebruik van producten en grondstoffen.
Met de Kerst Pop-up store willen we een inspirerend en creatief voorbeeld zijn van sociaal ondernemerschap, waarbij naast het duurzame en circulaire aspect ook een sociale bijdrage zal worden geleverd.
Mensen die langskomen om even rond te neuzen wat al gauw kan leiden tot een praatje dat voortgezet kan worden aan een stamtafel met een kop koffie of thee, zo wordt op een heel ongedwongen manier de sociale contacten verbeterd.

Ook biedt de Kerst Pop-up Store werkplekken aan voor kwetsbare mensen en/of met een verstandelijke en/of psychische beperking. Hiermee kunnen wij deze mensen helpen bij het krijgen van (meer) grip op hun leven en zullen zij meer aansluiting vinden in de maatschappij. 
De missie is kort gezegd: ‘een zelfstandig onderneming die zorgdraagt voor een milieubewust hergebruik van goederen en materialen met een sociaal en maatschappelijk karakter en daarbij het goede doel steunt’.

De Stichting Suuz & Co tracht haar doel onder meer te bereiken door:
– het opzetten van een Kerst Pop-up Store die gerund wordt door vrijwilligers,
– het inzamelen van goederen die voor verkoop geschikt zijn,
– de verkoop van ingezamelde goederen,
– het onder de aandacht brengen van de mogelijkheden tot het doen van giften,
– en alle andere wettelijk toegestane middelen die bijdragen aan het behalen van het doel.

Het vermogen van Stichting Suuz & Co kan worden gevormd door:
– opbrengsten uit bovengenoemde werkzaamheden,
– subsidies en donaties,
– schenkingen, erfstellingen en legaten,
– alle overige wettig verkregen baten.

Stichting Suuz & Co houdt niet meer vermogen aan dan redelijkerwijs nodig is voor de voortzetting van de eerdergenoemde werkzaamheden.
Stichting Suuz & Co besteedt de verkregen inkomsten ten bate van algemeen nut beogende goede doelen.

Overige
De bestuurders van Stichting Suuz & Co ontvangen geen beloning voor hun werkzaamheden. Zij hebben wel recht op vergoeding van de door hen in de uitoefening van hun functie gemaakte kosten.Voor het uitvoeren van de eerdergenoemde werkzaamheden wordt de hulp ingeroepen van vrijwilligers.
Het bestuur van Stichting Suuz & Co bestaat bij de oprichting uit een voorzitter, een penningmeester en een secretaris. Het bestuur heeft een onderlinge verdeling gemaakt tussen de werkzaamheden.
Jaarlijks binnen zes maanden na afloop van het boekjaar wordt een bestuursvergadering gehouden waar in elk geval aan de orde komt de vaststelling van de balans en de staat van baten en lasten. Het eerste boekjaar van de stichting eindigt op 31-12-2023.

Bestuursleden:
Voorzitter: Suzanne Brink
Penningmeester: Erik Schuur
Secretaris: Anita van Assen

ANBI-status
Stichting Suuz & Co heeft sinds augustus 2023 een ANBI-status (Algemeen Nut Beogende Instelling) door de Belastingdienst toegewezen gekregen. Om voor een ANBI-status in aanmerking te komen, dient Suuz & Co aan een aantal voorwaarden te voldoen. Dit zijn onder andere:
* De instelling moet volledig gericht zijn op het algemeen nut. Dit moet o.a. blijken uit de statutaire doelstelling en de voorgenomen activiteiten
* De instelling moet met nagenoeg geheel van al haar activiteiten het algemeen belang dienen (90%-eis).
* De instelling heeft geen winstoogmerk met het geheel van haar activiteiten die het algemeen belang dienen.

Alle voorwaarden zijn te vinden via de onderstaande link:

https://www.belastingdienst.nl/wps/wcm/connect/bldcontentnl/belastingdienst/zakelijk/bijzondere_regelingen/goede_doelen/algemeen_nut_beogende_instellingen/aan_welke_voorwaarden_moet_een_anbi_voldoen/aan_welke_voorwaarden_moet_een_anbi_voldoen

Naast dat er door deze ANBI-status een aantal belastingvoordelen voor Suuz & Co zijn, zijn deze er ook voor haar donateurs. Een donateur mag namelijk zijn/haar giften van de inkomsten- of vennootschapsbelasting aftrekken, binnen de daarvoor geldende (belastingdienst) regels.